NOORD-HOLLAND - De rechtbank Noord-Holland heeft een 19-jarige man veroordeeld voor oplichting van zeven (hoog)bejaarde vrouwen. Dat gebeurde in juni en augustus 2022 in onder meer Krommenie, Heemskerk en Heiloo. De verdachte deed zich voor als pakketbezorger die betaald moest worden voor de bezorging van een pakket. De verdachte heeft een celstraf opgelegd gekregen van 24 maanden waarvan 8 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar.


Oplichting

De slachtoffers lijken door de verdachte te zijn geselecteerd op criteria als hoge leeftijd, type woning en of zij alleen woonden. Door zich voor te doen als pakketbezorger die betaald moest worden voor de bezorging van een pakket, heeft hij de slachtoffers bewogen tot afgifte van hun pinpas en pincode. In zes van de zeven gevallen heeft hij vervolgens geld opgenomen, waarbij de bedragen per slachtoffer opliepen tot ruim 3000 euro. Dat deze bedragen niet hoger waren, komt door alerte bankmedewerkers of blokkering van de pinpas door (naasten van) de slachtoffers.

Verder maakte de verdachte zich nog schuldig aan poging tot een soortgelijke oplichting. De verdachte ging weliswaar naar de woning van een potentieel slachtoffer toe. Alleen deed niet een oudere dame de deur open zoals hij had verwacht, maar een mannelijke verbalisant in burgerkleding.

Oordeel rechtbank

De verdachte verklaarde later zelf dat hij een ondergeschikte rol heeft gehad ten opzichte van twee andere, buiten beeld gebleven mededaders. Maar de rechtbank gaat daar niet in mee. De rechtbank oordeelt dat de verdachte een sturende en bepalende rol heeft gehad in de keuze van slachtoffers. Ook ging hij zelf op voorverkenning, zodat hij vanaf de woning van de slachtoffers zo snel mogelijk bij een pinautomaat kon komen. Bovendien is hij degene geweest die telkens naar de betreffende woningen toe ging en zo de oplichting daadwerkelijk uitvoerde.

De verdachte zag zijn slachtoffers als een gemakkelijke prooi, die hij zonder veel risico en met eenvoudige middelen geld afhandig kon maken. De slachtoffers zijn erg geschrokken en hebben veel overlast ondervonden. Hun vertrouwen in de medemens is ernstig geschaad. De rechtbank rekent het de verdachte aan dat de bankpassen waarmee hij het geld heeft weggenomen telkens aan de deur bij de slachtoffers zijn meegenomen. Het gevoel van veiligheid dat iedereen rond het eigen huis zou moeten hebben, is daardoor aangetast.

Strafmaat

In de strafmaat heeft de rechtbank rekening gehouden met de jonge leeftijd van de verdachte. Daarom krijgt hij een deels voorwaardelijke straf opgelegd. Daaraan zitten voorwaarden verbonden zoals verplichte begeleiding door de reclassering. Hij moet zich gedurende de proeftijd van drie jaar aan deze voorwaarden houden zodat hij aan zichzelf kan werken. Ook moet hij een slachtoffer een vergoeding van 500 euro betalen voor immateriële schade.

Tot slot pleegde de verdachte de oplichtingen terwijl hij nog in de proeftijd zat van twee delicten waarvoor hij eerder voorwaardelijke straffen kreeg opgelegd. Deze straffen worden nu alsnog ten uitvoer gelegd. Het gaat om een taakstraf van 20 uur en jeugddetentie van 19 dagen.