HEILOO - Tussen 10 en 28 oktober maken groep 7/8 leerlingen van 8 basisscholen in Heiloo kennis met lokale politiek. Dat doen ze door het educatieve spel Democracity. De scholen Benedictus en De Ontdekkers zijn afgelopen maandag als eerste van start gegaan met het project.

Tijdens Democracity bouwen leerlingen in de raadszaal aan hun eigen stad. Gaan ze daarbij voor bedrijven of juist voor veel groen? Kiezen ze voor een groot ziekenhuis of toch voor een middelbare school? Het budget is beperkt, dus niet alles kan een plaats krijgen in de stad. Het is nodig om samen keuzes te maken. Om het eens te worden over die keuzes, richten de leerlingen politieke partijen op, schrijven ze partijprogramma’s en gaan ze met elkaar in debat. Uiteindelijk wordt er gestemd en kunnen ze de stad afbouwen. De begeleiding van het educatieve spel is in handen van ProDemos, een landelijk kenniscentrum voor democratie en rechtsstaat.

Vragen aan de burgemeester

Na afloop van het spel kunnen de leerlingen vragen stellen aan de burgemeester en de aanwezige raadsleden. De kinderen van de Benedictus en De Ontdekkers wilden bijvoorbeeld weten of de raadsleden zelf ook afval in de openbare ruimte opruimen. En of de gemeente iets kan doen aan de dure boodschappen. Verder waren zij benieuwd wanneer de skatebaan in Heiloo komt en hoe je kinderburgemeester wordt en wat dan je taken zijn. Van de raadsleden leerden ze dat er in Heiloo een jongerenraad is. Zij dragen ideeën aan bij de echte raadsleden die daar vervolgens iets mee kunnen doen. Kinderen kunnen dus wel meedenken, maar mogen nog niet mee beslissen. Soms gingen de vragen ook wat dieper. Bijvoorbeeld of raadsleden ooit bang zijn om een afwijkende mening te laten horen. Of hoe ze op het idee kwamen om zelf raadslid te worden.

Deelnemende scholen

De 8 scholen die de komende weken deelnemen aan het scholenproject Democracity zijn: Benedictus, Elckerlyc, Jan van Rijckenborghschool, De Ontdekkers, Willibrord, De Zuidwester, Meander en De Duif.