HEILOO - Tijdens archeologisch onderzoek in de wijk Zuiderloo werd in mei 2020 een schoenafdruk uit de bronstijd gevonden. De prehistorische schoenafdruk is één van de meest tastbare sporen van de oudste bewoners van Heiloo. Een bijzondere en unieke vondst. Op donderdag 1 juli overhandigde wethouder Rob Opdam de schoenafdruk van zo’n 3500 jaar oud aan het archeologisch museum Baduhenna in Heiloo. Daar kan deze vanaf nu bewonderd worden.


Unieke vondst

De voetafdruk compleet met schoen is zo’n 3500 jaar oud en is vrijwel gaaf bewaard gebleven in de bodem. Dat is uniek. Sporen zoals deze zijn erg kwetsbaar en blijven zelden zo goed en lang bewaard. De schoenafdruk is zo groot als een maat 40 tegenwoordig. Normaal gesproken gaan bodemvondsten naar het archeologisch depot van de provincie. Om dit bijzondere spoor ook te kunnen tonen aan de inwoners van Heiloo, heeft de gemeente de schoenafdruk laten conserveren. De schoenafdruk is in bruikleen gegeven aan het museum Baduhenna in Heiloo.

Symbolische waarde

Wethouder Rob Opdam bracht donderdag 1 juli het object persoonlijk langs bij het museum. “Heiloo heeft een sterke archeologische traditie” vertelt Opdam, “Als gemeente proberen we goed zorg te dragen voor de rijkdom van ons bodemarchief. Vondsten als deze wijzen ons heel letterlijk op de sporen van oude Heilooërs. Deze voetafdruk van een mens is van symbolische waarde, het is immers een tastbaar spoor van één de eerste Heilooërs. Ik ben heel blij dat we deze vondst bij Baduhenna aan alle Heilooërs kunnen laten zien.”

Vanaf 3 juli tentoongesteld

Archeologisch museum Baduhenna, gevestigd op het landgoed Willibrordus, geeft aan trots te zijn deze geconserveerde afdruk te kunnen tonen. Vanaf 3 juli wordt de schoenafdruk tentoongesteld en kunnen bezoekers van het museum het met eigen ogen aanschouwen. “Dit is een kleine stap van een mens en een reuzensprong in de tijd”, aldus Fons Morsch, voorzitter van het bestuur van het museum.

Museum Baduhenna wordt gerund door vrijwilligers. De schoenafdruk, en andere bijzondere objecten zijn te bezichtigen op woensdag tussen 10:00 en 12:00 en op zaterdag van 14:00 tot 17:00.