HEILOO - Burgemeester Hans Romeyn heeft dinsdag samen met kinderburgemeester Jayden de Vries een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Nico Adrichem. De Heilooënaar is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.


Psychiatrische zorg verbeteren

Nico Adrichem heeft zich tijdens zijn carrière in de psychiatrische zorg sterk gemaakt voor destigmatisering en verbetering van leefomstandigheden.

Herontwikkeling Willibrordus
Sinds 2012 is adviseur van de Raad van de Bestuur van de GGZ Noord-Holland-Noord. Hij nam het initiatief en zette hij zich in voor de herontwikkeling van het voormalig psychiatrisch ziekenhuis Willibrordus in Heiloo.

Herbestemmingen
De heer Adrichem hield zich onder andere bezig met de herbestemming van het hoofdgebouw, de kapel en het ontmoetingscentrum. Zo kwam er een businesscentrum met honderd start-up ondernemingen (onder andere met psychiatrisch cliënten) in het monumentale hoofdgebouw. En werden museum De Verhalenkamer en een cultuurkoepel in de voormalige kapel gerealiseerd. In de voormalige varkensstal realiseerde hij een theeschenkerij en elders op het terrein kwam het restaurant ‘Keuken met Karakter’. Hier werken cliënten met een psychiatrische aandoening die zo deel kunnen nemen aan de maatschappij.

Activiteiten organiseren
Daarnaast organiseert hij activiteiten zoals het jaarlijkse cultuurfestival ‘Willibrordus draait door’, is hij actief in de fondsenwerving en betrokken bij de herontwikkeling van het oude museum tot een nieuwe combinatie van de geschiedenis van de psychiatrische instelling, verhalen van ex-patiënten en kunstvormen.

Uitreiking in Verhalenkamer
Door de inzet van de heer Adrichem is het psychiatrisch ziekenhuis (een Rijksmonument) in de oude staat behouden gebleven. En heeft het een nieuwe maatschappelijke functie gekregen. De Koninklijke Onderscheiding werd heel toepasselijk in de Verhalenkamer op het Landgoed uitgereikt.