HEILOO - Het college wil het huidige gemeentehuis van Heiloo (Raadhuisplein 1) gedeeltelijk inrichten als tijdelijke opvanglocatie voor ongeveer 89 Oekraïners. Het gaat om de rechtervleugel van het pand. In totaal kunnen er maximaal 26 woonunits gemaakt worden.


Het monumentale gedeelte van het gemeentehuis blijft in gebruik bij burgemeester en wethouders, de gemeenteraad en ambtenaren. De publieksbalies blijven vooralsnog gewoon open op de huidige plek.

Kwalitatieve opvang

Het college wil vluchtelingen die al maanden in crisisopvang verblijven kwalitatieve opvang bieden waar ze beschikken over een eigen woonruimte met meer privacy. Deze opvang duurt ongeveer 2 jaar. Op dit moment zitten Oekraïense vluchtelingen in de crisisopvang Onze Lieve Vrouw ter Nood. Hier woont en slaapt iedereen in een grote zaal.

Informatiebijeenkomst januari of februari 2023

Voor omwonenden van het gemeentehuis komt er een informatiebijeenkomst in het gemeentehuis. We verwachten dat dit eind januari of begin februari wordt. Iedereen met vragen over de opvang van de Oekraïners is welkom.

Planning

Eind januari ligt dit voorstel van het college bij de gemeenteraad. Als de gemeenteraad instemt, kunnen de werkzaamheden starten aan het einde van het eerste kwartaal van 2023. De werkzaamheden duren ongeveer 3 maanden. De verwachting is dat we de bewoners in het tweede kwartaal van 2023 welkom kunnen heten.

Verhuizing in 2023

De gemeentelijke diensten komen op een nieuwe locatie, waar de gemeente samen met de Bibliotheek en het Vrijwilligers Informatiepunt diensten aanbiedt. Voor Heiloo betekent dit een nieuw, duurzaam en multifunctioneel gemeentehuis waar inwoners hun zaken met de gemeente kunnen regelen. En tegelijkertijd aan de leestafel van de bibliotheek kunnen aanschuiven. De gemeente kocht daarvoor het oude Rabobankgebouw aan de Stationsweg en verhuist volgend jaar naar deze nieuwe locatie.