HEILOO - Het klimaat verandert en we moeten meer rekening houden met periodes van hitte en droogte of juist flinke stortbuien. Door tuinen en plantsoenen hierop in te richten, zijn de gevolgen van extreem weer te beperken. De gemeente Heiloo houdt daarom samen met groenorganisaties een Wijksafari zaterdag 25 mei in de wijk Zuiderloo. Inwoners kunnen zelf zien welke oplossingen mogelijk zijn.

Iedereen krijgt te maken met klimaatverandering. De kans op hitte en droogte is groter geworden. Hoosbuien, die de tuin blank zetten en kelders doen onderlopen, komen vaker voor. Een goed ingerichte tuin kan de gevolgen van extreem weer beperken en draagt bij aan een groene wijk. Zorg ervoor dat het water weg kan lopen in de grond, dan raakt het riool minder belast. En zorg voor variatie, dat is fijn voor vogels en insecten. Zo heb je al gauw een groene tuin. Voor het openbaar groen, denk aan plantsoenen en groenstroken, geldt eigenlijk hetzelfde.

Experts
Wie meer wil weten, of zelf ideeën wil inbrengen, is welkom bij de Wijksafari op zaterdag 25 mei. Wethouder Rob Opdam is aanwezig bij de start van het programma.

Om 13.30 uur is er ontvangst met koffie en koek in de Engelenzaal van Onze Lieve Vrouw Ter Nood (Hoogeweg 65 Heiloo). Na een korte inleiding over de groene tuin volgt de fietstocht langs tuinen in de wijk: welke zijn al goed bestand tegen een hoosbui? Experts delen onderweg hun ideeën en suggesties. De fietsers keren 15.00 uur terug bij de Engelenzaal. Zij en andere belangstellenden kunnen dan naar keuze terecht bij:
- Een minicursus tuininrichting door Bart Korf van Groei & Bloei.
- Een gesprek met de groenbeheerder over de groeninrichting;
- De plantjesmarkt

Daarnaast zijn er experts aanwezig van onder meer de vereniging Groei en Bloei, gemeente Heiloo, de Vogelbescherming en Landschap Noord-Holland voor vragen over plantenkeuze, waterbestendigheid van de tuin, vogels in de tuin, geschiedenis of landschap.Het programma eindigt rond 16.30 uur.Vooraf opgeven stelt de organisatie op prijs. Dat kan via een e-mail aan Wijksafari@debuch.nl met vermelding van het aantal personen.