NOORD-HOLLAND - De herfst is een onstuimig seizoen. Regen, wind en storm... het komt vaak allemaal voorbij. Het kán leiden tot wateroverlast of in het ergste geval zelfs tot een overstroming. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) versterkt, onderhoudt en inspecteert daarom de dijken en duinen. En we zorgen er met onze jaarlijkse schouw voor dat een teveel aan water in de sloten zo goed mogelijk weg kan. Je kunt zelf ook iets doen in en om het huis. Zorg dat jouw sloot en dakgoot schoon is, en wees voorbereid op onverwachte situaties. Zo zijn we samen klaar voor water!


Tips voor thuis

Jij kan zelf natuurlijk nog meer in en om jouw huis doen om wateroverlast te voorkomen of voorbereid te zijn bij wateroverlast. Hierbij een aantal tips:

* Check op overstroomik.nl hoe hoog het water bij jou thuis komt tijdens een overstroming. Denk vervolgens eens na wat je nodig hebt als het zover is.

* Stel een noodpakket samen. Hiermee ben je voorbereid op (onverwachte) noodsituaties. Denk onder meer aan flesjes water, houdbaar eten en een warmhouddeken. Zoek uit wat je nodig hebt en bewaar het pakket op zolder.

* Zorg voor een schone dakgoot. Een verstopte dakgoot door bladeren of ander afval, kan voor wateroverlast zorgen.

* Zorg voor een schone sloot als deze aan jouw stuk grond (perceel) grenst. Hoe je je sloot onderhoudt? Kijk op hhnk.nl/schouw.

Er is nog veel meer wat jij zelf kan doen tegen wateroverlast! Benieuwd? Meer tips vind je op hhnk.nl/klaarvoorwater.