HEILOO - Twee keer per week is ze erbij op de velden van HSV Heiloo en vult zij de groep aan met haar vrolijke noot. De van oorsprong Irakese Faeqah Tayez vindt haar draai in de groepen van Heiloo Ontmoet. Bij dit project komen inwoners van Heiloo, die om welke reden dan ook een aanvullende uitkering van de gemeente ontvangen, bij elkaar om elkaar te ontmoeten en van elkaar te leren. Faeqah is in de groep een verbinder, een vertaler en een gangmaker. Ofwel een waardevolle aanvulling voor het team.

Al 8 jaar woont Faeqah in Heiloo waar zij geniet van haar man, kinderen en kleinkind. Een creatieve opleiding tot bloemschikster houdt haar aan het werk en ze is onder andere te vinden op de markten. Ze is op verschillende plekken in Heiloo actief als vrijwilligster en heeft een nog creatievere achtergrond in het grafisch ontwerp en de fotografie. Maar toch zit ze ook veel thuis als haar man aan het werk is. Alleen is ook maar alleen en toen de uitnodiging van de gemeente op de deurmat viel om mee te doen aan Heiloo Ontmoet (toen nog 'Meedoen is Bewegen') was ze er als één van de eersten bij. "Ik zag de folder en ik dacht meteen 'dit wil ik doen'. Ik heb wel nog mijn contactpersoon bij de gemeente gebeld, wat kost het? Het lidmaatschap van een sportvereniging kan ik helaas niet betalen. Maar ze gaf meteen aan dat het voor mij gratis was om mee te doen, dus ik ben erheen gegaan," vertelt Faeqah.

Bij HSV Heiloo had ze een kennismakingsgesprek met de projectcoördinator en buurtsportcoach van Holland , Kim Groen. "Samen kijken wij wat de doelstellingen zijn van de deelnemer om aan te werken tijdens het bewegen. Faeqah gaf aan graag onder de mensen te zijn, ze wilde zich wat fitter voelen en hoopte daardoor ook wat blijer te worden," vult Kim aan.

Tijdens de wekelijkse sportlessen, waarvan er één in het teken staat van sport- en spel en één van voetbal gerelateerde oefeningen, wordt veel aandacht besteed aan de persoonlijke leerdoelen. Voor de groep staat een maatschappelijk sportcoach van Stichting Sport-Z, Jelle Zuijdam. Hij vertelt: "De leerdoelen verschillen per persoon, maar het opdoen van sociale contacten, zich fitter voelen en het beter leren van de Nederlandse taal zijn in de huidige groep doelen die vaak terugkomen. We doen dus veel oefeningen die het samenwerken bevorderen en voor de mensen die erom vragen, waaronder Faeqah, voeren we het tempo tijdens de les wat op. Zo kan je als je daar aan toe bent ook echt aan je conditie werken, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Faeqah heeft daarnaast een belangrijke sociale rol in de groep omdat zij voor de nieuwe deelnemers één en ander kan vertalen. Het is de bedoeling dat iedereen zijn of haar Nederlands oefent, maar soms hebben we even zo'n verbindend persoon nodig. Wat dat betreft hebben we hier een deelnemer binnengehaald die een mooie positie heeft kunnen innemen in de groep."

Toch is het niet de bedoeling dat de deelnemers aan het project voor altijd binnen de groep blijven meedraaien. Ideaal is dat zij uitstromen naar het reguliere sportaanbod in de gemeente, of op een andere manier aan hun persoonlijke doelen blijven werken. "Iemand een trede hoger op de participatieladder brengen, dat is ons doel. Dat betekent niet dat iedereen na dit project uitstroomt naar betaald werk. Maar we nemen wel een drempel weg in de opgang naar een sterkere positie in onze samenleving," aldus Kim.

Faeqah zelf heeft al een goed beeld van hoe zij blijvend kan blijven bewegen en zich onder de mensen kan blijven vermaken. "Ik wil graag badmintonnen in een groep. Dat is écht mijn favoriete sport. Samen met de buurtsportcoach gaan we nu kijken of er bij Badmintonvereniging ’t Vennewater een geschikte groep voor me is. Het geeft me een ontzettend blij gevoel dat een buurtsportcoach dit voor me doet. Als we er allemaal hard aan werken moet het gewoon goedkomen."

Verkeer jij net als Faeqah ook in de lastige omstandigheid dat je moet rondkomen van een aanvullende uitkering van de gemeente Heiloo? Heiloo Ontmoet is er voor iedereen die een zetje in de rug kan gebruiken. Door middel van beweegoefeningen en wekelijkse trainingen werk je aan je persoonlijke doelen. Laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk, of je nu één of twee keer per week beschikbaar bent. Aanmelden kan in samenspraak met de consulent sociaal team van de gemeente Heiloo, kijk voor meer informatie op www.sport-z.org/HeilooOntmoet of bel het Sociaal Team via 072-5356666.