HEILOO - Onderwijskoepel Tabijn gaat van start met de ontwikkeling van het koersplan voor 2024-2028. Daarin spelen kinderen een belangrijke rol. Wat hebben zij nodig voor hun reis naar de toekomst? Op 7 februari 2023 waren kinderen van groep 7 en 8 aan het woord van 21 Tabijnscholen en kindcentra. Zij gingen in gesprek met astronaut André Kuipers en met elkaar over de doelen voor de toekomst.


Aaron, Roy, Eef en Julie uit groep 8 van kindcentrum De Duif uit Heiloo waren de gelukkigen om de astronaut te ontmoeten. De leerlingen waren geboeid door André Kuipers’ bevlogen verhaal over de lancering, de ruimtereis, leven en werken in de ruimte en het onderzoek dat ESA verricht. De kinderen waren verrast door wat je allemaal van de aarde kunt zien én onderzoeken met satelietonderzoek. Het leven in gewichtloosheid is moeilijk voor te stellen. Roy: “Er is geen onder en boven in de ruimte en alle vloeistoffen veranderen in een bol die in het luchtledige zweeft.” Veel indruk maakte de boodschap dat de aarde in corona-tijd veel schoner was dan nu het geval is en dat we daar samen iets aan kunnen en móeten doen. Aaron vult aan: “Het goede nieuws is dat we de aarde kunnen herstellen. Met de ozonlaag zijn we op de goede weg.”

Na een spervuur van vragen voor André Kuipers gingen de kinderen met elkaar in gesprek over de opdracht en dat leverde mooie gesprekken en fantastische ideeën op. Aaron, Roy, Eef en Julie hebben ook nagedacht over wat kinderen, leerkrachten en kindcentrum De Duif kunnen doen voor een betere wereld. Daarover maakten ze een poster vol ideeën die ze binnenkort zullen bespreken met de directie en in de leerlingenraad.