HEILOO - If I were a rich man... de droom van een arme jood is alledaagse werkelijkheid geworden voor ons. Wij hebben alles waar hij van droomde. En daarbij beseffen wij dat er meer is dan materie.

Wij koesteren onze vrijheid, onze vriendschappen, onze natuur, onze schone kunsten... Wij hebben de Mattheus Passion, Beethoven's Negende, de Sacre du Printemps... alleen al op muzikaal gebied kunnen wij onze rijkdom nauwelijks torsen.

Zo is daar ook het Strijkkwintet in C van Franz Schubert. Op duizelingwekkende hoogte torent dit wonder van muzikale welsprekendheid overal bovenuit. Maar ook de veel minder bekende kwintetten van tijdgenoot George Onslow maken deel uit van die schat. Onslow schreef er 34, en Schubert schijnt er voor zijn beroemdere kwintet veel aan te hebben ontleend. Beethoven en Schubert waren onder zijn bewonderaars, en Mendelssohn en Schumann stelden hem op gelijke hoogte met Haydn, Mozart en Beethoven.

Ensemble TAMUZ werd 7 jaar geleden in Berlijn opgericht om vooral de 19de-eeuwse, romantische muziek op een radicaal nieuwe manier te gaan benaderen. Vanuit een grondig onderzoek naar de tradities en smaak van die tijd, en tussen de regels door lezend, wil het ensemble komen tot uitvoeringen die zowel respectvol als heel expressief en persoonlijk zijn. Ze zoeken daarbij heel direct contact met hun publiek en spelen midden tussen hun gehoor waar mogelijk.

Wat dit jonge ensemble daarmee bereikt is betoverend. Een stromende, ongekunstelde expressiviteit en avontuurlijkheid, een spelen met klank, en een vrije en onbevangen omgang met ook het heel bekende repertoire.