BERGEN - Heel gemeente Bergen is STOKED over de nieuwe Bergense brouwerij STOKED! De “Unfiltered Lager” is enthousiast ontvangen door zowel particulieren als de plaatselijke horeca. Iedereen heeft de meerwaarde van een lokaal biertje enorm kunnen waarderen.

Herstel van een bouwtraditie

Na het succes van batch 1 zijn de brouwers gelijk weer gaan brouwen en zijn er de hele zomer al brouwdagen gepland. Bierliefhebbers die komend weekend STOKED! drinken, drinken dus bier wat dezelfde week is gebotteld. Hiermee lijkt te gaan lukken wat de brouwers voor ogen hadden. Een lokale brouwtraditie realiseren en elke 3-4 weken knettervers bier op de markt brengen. Het bier is inmiddels al bij meer dan 25 verschillende winkels en horeca in de omgeving van Bergen verkrijgbaar.

STOKED! nu ook op tap in Heiloo bij Proeflokaal
Hop De eerste locatie in Heiloo is inmiddels nu ook een feit. Een van de compagnons Pieter Vader zelf was er op gebrand om ook een afzetlocatie te vinden in Heiloo: “Ik ben superblij dat Marcel ons een kans geeft. Proeflokaal HOP heeft zoveel soorten bieren, waarvan een flink aantal uit de directe omgeving van Heiloo. We zijn superblij dat we nu naast Sancti Adalberti op tap verkrijgbaar zijn in een proeflokaal met zo’n mooi en breed assortiment.

Unfiltered lager

Met een percentage onder de 5% is het in de huidige tijd een licht bier te noemen. Ondanks dat het bier niet wordt gefilterd is hij wel helder door de bodemfermentatie en de langere tijd die we het bier geven om te conditioneren. Dustin Paul, brouwer van STOKED!, licht toe: “We filteren het bier bewust niet om zo maximale smaak en aroma mee te geven. Het bier laat zich omschrijven als een zacht, helder, malty, licht tot medium bitter, fris en toegankelijk bier met een volle afdronk. Dustin voegt daaraan toe: “eigenlijk zijn we niet zo van de smaakomschrijvingen en hebben we liever dat mensen het zelf gaan proeven. Smaak is immers enorm persoonlijk”. Verschillende kenners die de nieuwe ondernemers het bier hebben laten proeven zijn erg enthousiast en van mening dat het zeker genoeg karakter heeft om hem te kunnen onderscheiden van lokaal gefilterd export bier.