HEILOO - Afgelopen winter is er hard gewerkt op de velden van hockeyvereniging de Terriërs. Met resultaat want op zaterdag 18 maart werd het nieuwe, tweede, waterveld officieel geopend door wethouder Antoine Tromp namens de gemeente Heiloo. Hiermee is deze vereniging klaar voor de toekomst; met twee watervelden, een zandveld en een modern clubhuis.


"Op een waterveld is het echt anders hockeyen, het gaat een stuk sneller dan op een zandveld en vereist meer techniek. Het tweede zandveld moest worden vervangen en daar kwam een waterveld voor in de plaats. Onze leden staan echt te springen om nu vaker op water te trainen en wedstrijden te spelen." Aan het woord zijn twee bestuursleden van Terriërs: Michiel Ullers, verantwoordelijk voor alle algemene zaken en Cornelis de Wit, degene die het hockeybeleid en ook de accommodatie en alle velden onder zijn hoede heeft.

"Corona was voor iedereen een ingrijpende periode. Samenkomen kon niet meer. Terwijl dat de essentie is van een vereniging als de onze. Samen trainen, samen wedstrijden spelen en samen alle vrijwilligerstaken verdelen die er te doen zijn. Dat viel weg en deed ook wat met de betrokkenheid. Je zag in heel Nederland dat er minder gesport werd. We hebben met al onze vrijwilligers en leden onze schouders eronder gezet. Daardoor zitten we weer in een opwaartse spiraal", zegt Michiel.

Continu in ontwikkeling

Cornelis:"Deze sport is continu in ontwikkeling. Waar er vroeger één soort competitie was zien we dat er nu voor alle doelgroepen, van jong tot oud, meerdere nieuwe hockeyvormen komen. Altijd met het doel: zo veel mogelijk plezier in het spel. Een mooi voorbeeld is de 'Sevens competitie' op vrijdagavond. Een groep oud hockeyers en trainingsleden traint eens per week en speelt regelmatig op vrijdagavond een 'zeven tegen zeven' competitie tegen clubs uit de omgeving. Nu alleen nog voor dames, maar ik sluit niet uit dat deze competitievorm ook voor heren wordt ontwikkeld. En ook het flexlidmaatschap is in ontwikkeling. Je bent dan lid van de hockeybond (KNHB) en kunt een aantal keren per jaar invallen bij teams van verschillende clubs. Bij de jeugd wordt er continu gekeken wat de beste manier om op een zo leerzame en leuke manier deze sport te beoefenen. Dat begint met drietallen voor de jongste jeugd en gaat van zestallen en achttallen naar elftallen. Ook de samenwerking met clubs als Castricum en Uitgeest zorgt ervoor dat we in deze regio een kwalitatief goed hockeyaanbod hebben. Voor iedereen van 4 tot 80."

Goed voor gezondheid, geest en gezelligheid

"Belangrijkste is dat wij en ook andere verenigingen in Heiloo zoveel mogelijk sporters aan ons binden", zegt Michiel. "Sporten is niet alleen goed voor je gezondheid, het zorgt ook voor geestelijke ontspanning. En het sporten in teamverband brengt ook het sociale, de gezelligheid. Kinderen leren bovendien al vanaf jonge leeftijd samen te werken en verantwoordelijkheid te nemen. In een team spelen betekent dat er op je gerekend wordt. Taken op je nemen en ook naast het hockey met je teamgenoten leuke dingen doen."

En er is naast het hockey ook veel te leren. Cornelis: "We hebben hele actieve commissies die van alles organiseren. Van reanimatietrainingen tot een familie- en vriendentoernooi. En van instuiftrainingen voor de jongste jeugd en klusdagen tot sinterklaasmiddagen en trainingen waarop de jeugd vriendjes kan meenemen. Hier wordt geen geld verdiend, maar er worden ervaringen gemaakt en beleefd. Alle tijd en aandacht wordt besteed aan het creëren van een vereniging waar leden zich thuis voelen. Waar op alle niveaus wedstrijden kunnen worden gespeeld. En dit wordt allemaal gedaan door onze eigen leden, oud-leden en ook ouders. Daar zijn we best trots op."

Dit weekend stond in het teken van het tweede waterveld. Op zaterdag werd de jongste jeugd in het zonnetje gezet. Op zondag was het de beurt aan de senioren. Met aan het einde van de dag een feest met thema 'water'. "Ook dat is hockey", zeggen Michiel en Cornelis. "Veel sporten, en zoals bijvoorbeeld Dames 1 ook op hoog niveau. Maar ook aandacht voor leuke activiteiten zoals feestjes, en alles wordt voor en door onze leden georganiseerd."