HEILOO - De passiemuziek bij het evangelie van Johannes is een van die grote meesterwerken van Bach die ieder jaar in Nederland worden uitgevoerd: in concertzalen en kerken, door het hele land verspreid. In de weken voor Pasen gaan jong en oud, arm en rijk, hoofd- en handwerkers, gelovigen en sceptici, eendrachtig ter kerke of naar de concertzaal om zich over te geven aan het aangrijpende verhaal van de uitlevering, de marteling en de dood van Jezus van Nazareth. Speciaal voor die kleine kerken, maar ook uit muzikale overwegingen, voert Eik en Linde de Johannes uit met een zo licht mogelijke instrumentale bezetting en een kamerkoor. Het lijnenspel van de instrumentale en vocale stemmen wordt helderder, transparanter, en de subtiliteiten van de barokke speelwijzen komen beter tot hun recht in deze kleinschalige maar niet minder indrukwekkende bezetting.

In vergelijking met de Matthäus Passion, die Bach enkele jaren later zou schrijven, is de Johannes Passion muzikaal wat feller, maar tegelijkertijd ingetogener. Zijn voor de Matthäus Passion eigenlijk twee orkesten en twee koren nodig: bij de Johannes Passion volstaat een klein orkest en koor. Het adembenemende openingskoor Herr unser Herrscher is de opmaat naar deze passie, waarin het lijden en sterven van Christus, maar ook zijn status, zo indrukwekkend en ontroerend wordt vertolkt.

Barokensemble Eik en Linde werd opgericht in 2000. De leden vonden elkaar in hun liefde voor de barokmuziek en hun streven deze uit te voeren op een manier die recht doet aan de bronnen. Om die reden spelen ze op oude instrumenten of kopieën daarvan. Ze streven ernaar op te treden in kleinere plaatsen en kerken waar een ensemble van deze omvang niet vaak te horen is.

Solisten

Marcel Reijans - Evangelist
Sven Weyens - Christus
Wendeline van Houten - Sopraan
Talitha van der Spek - Alt
Jeroen Helder - Tenor
Christian Beutel – Bas

Marcel Reijans is een toonaangevende Nederlandse tenor en al sinds 1994 actief op nationale en internationale podia in opera, oratorium en kamermuziek.

Sven Weyens is een bas-bariton die optreedt in binnen- en buitenland Zijn stem leent zich voor uiteenlopend repertoire, van Bach tot Mozart tot Kurt Weill.

Wendeline van Houten zong in verschillende opera’s en was als solist o.a. te horen in Die Schöpfung van Haydn, in Ein deutsches Requiem van Brahms en in de Hohe Messe en de Matthäus Passion van Bach.

Talitha van der Spek heeft ruime ervaring in het oratoriumrepertoire in binnen- en buitenland. Een prachtige stem en zeer expressief op het podium.

Jeroen Helder is verbonden aan het beroepsensemble Capella Frisiae en zong diverse rollen in operaproducties, in de Johannes Passion en in de Petite messe solonelle van Rossini.

Christian Beutel heeft vele rollen in opera’s vertolkt en bij concerten is hij regelmatig te horen als solist, zowel in oratoria en passies van Bach als ook in Haydns Schöpfung en Mendelssohns Paulus.

Welkom op 17 maart 15 uur in de Witte Kerk te Heiloo.
Prijs: €20 (jongeren €9)
Bankrekening NL42TRIO 02547 12843 t.n.v. Stichting Cultuur Witte Kerk

Vooraf reserveren is noodzakelijk; dit kan via onze website www.concertenwittekerk.nl/reserveren


Zondagmiddag 17 maart 2024 om 15.00 uur in de Witte Kerk te Heiloo